Пошук

Умови, механізм виплати роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю

Дата: 11.06.2024 09:19
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

Умови, механізм виплати роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, зокрема ветеранів і ветеранок, а також їх строки та розміри, визначено Порядком надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2023 року № 893.

Суть програми полягає в працевлаштуванні осіб з інвалідністю I або II групи та облаштуванні для неї робочого місця. Після цього роботодавець може подати заяву про надання йому компенсації витрат за облаштування такого робочого місця.

Розмір компенсації такого облаштування:

  • для працівника I групи інвалідності не може перевищувати 15 мінімальних заробітних плат (встановленої законом на 1 січня календарного  року, в якому приймається таке рішення) та становить наразі 106,5 тис. грн.,
  • для працівника з II групою інвалідності – 10 мінімальних заробітних плат та становить наразі 71 тис. грн.

Будь-які вимоги до мінімального розміру компенсації не встановлено.

Джерелами фінансування компенсації є кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та інших джерел, не заборонених законодавством.

Перелік допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, за які надається компенсація роботодавцю за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, визначений в додатку 1 до Порядку № 893.

Для отриманої компенсації роботодавець подає до центру зайнятості розташованого за місцем провадження діяльності роботодавця:

  • Заяву щодо надання компенсації за формою, визначеною додатком 2 Порядку № 893
  • Копії документів. які підтверджують працевлаштування особи з інвалідністю та придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця.

Заява може бути подана:

  • особисто до центру зайнятості у паперовій формі,
  • в електронній формі
  • засобами офіційного веб-сайту Державного центру зайнятості (за наявності технічної можливості),
  • за допомогою засобів електронної комунікації шляхом надсилання заяви з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому підпису, на офіційну адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості,
  • засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (за наявності технічної можливості).

Роботодавець подає заяву протягом 90 календарних днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю.

Пунктом 7 Порядку № 893 визначено підстави, за якими не надається компенсація.

Рішення про надання або відмову в наданні компенсації приймається регіональним центром зайнятості протягом 10 робочих днів з дня подання документів, передбачених пунктом 6 Порядку № 893 та оформляється наказом регіонального центру зайнятості.

Компенсація виплачується протягом 5 днів з дня прийняття рішення про надання компенсації про рахунок роботодавця.

Інформаційно-презентаційні матеріали  щодо отримання компенсацій роботодавцями за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю розміщені у вільному доступі на Інтернет-ресурсі Державної служби зайнятості у рубриці «Роботодавцям» за відповідним посиланням

За додатковою консультацією можна звернутися до Державного центру зайнятості за телефоном (044) 244-94-64 (відділ реалізації активних програм зайнятості)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора