Пошук

Що варто знати про ботулізм

Дата: 17.06.2024 16:06
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

Щороку в нашій області реєструються випадки ботулізму.

Ботулізм - це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Слід додати, що лікування ботулізму – складне та дороговартісне.

Етіологія ботулізму - мікроби групи клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в грунті, в річковому мулі, де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин та риб, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт.

Харчові продукти з риби, м’яса, овочів та грибів, забруднені клостридіями і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Токсин клостридій (ботулотоксин) починає вироблятися тільки без доступу кисню.

Ризиковані продукти – в’ялена, копчена, сушена, консервована і навіть смажена риба, м'ясо, консервовані овочі та гриби.

Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені харчові продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Токсин добре переносить заморожування, тому вироби з риби, особливо у вакуумній упаковці, теж становлять загрозу щодо ботулізму.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Симптоми ботулізму з’являються через кілька годин або через кілька днів після вживання небезпечного продукту. Основні симптоми ботулінічного отруєння: порушення зору (неможливість прочитати текст, двоїння в очах), порушення ковтання, гугнявість голосу, сухість в роті, запаморочення, слабість м’язів, швидка стомлюваність, можливі короткочасні болі в животі та здуття живота, блювання, закрепи.

Держпродспоживслужба закликає всіх: категорично не купувати виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Купуйте консервовані, в’ялені та копчені продукти лише у перевірених виробників.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.

Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина!

 

Головний спеціаліст відділу

державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Сарненського

районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Рівненській області                                                           Наталія МИДЛОВЕЦЬ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора