ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ БОТУЛІЗМУ
Ботулізм - хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної 1 вегетативної нервової системи.
Сам по собі збудник ботулізму не є патогенним, він небезпечний саме через токсини.
Основною умовою для утворення токсину є відсутність доступу кисню (в консервах, товщі мʼясних і рибних продуктів).
Найчастіше реєструються захворювання, повʼязані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або вʼяленої риби, мʼясних і ковбасних виробів, бобових консервів.
Ці
продукти частше викликають
групові, «сімейні»
захворювань.
Також
зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.
Таким чином, основним шляхом
передачі захворювання є харчовий.
Обумовлений
вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.
Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2-4 годин до 2-3 діб і більше, аж до 2 тижнів. Як правило, симптоматика ботулізму проявляється гостро, тому хворі можуть вказати навіть час початку захворювання.
Першими клінічними проявами є нудота, блювота, пронос. Токсини збудників ботулізму вражають нервову систему і тому зʼявляється неврологічна симптоматика на тлі шлунково-кишкових розладів, або слідом за ними, що знаменує прогресування процесу. Першою скаргою є порушення зору - поява туману (пелени) перед очима, розпливчастість контурів предметів, двоїння в очах. Порушення ковтання за рахунок парезу надгортанника і мʼякого піднебіння приводить до того, що рідина потрапляє в трахею, а частково виливається через ніс. Змінюється голос хворого, зʼявляється захриплість, носовий відтінок мови (гугнявість).
Які заходи профілактики ботулізму?
Для профілактики всім особам, які вживали разом з хворими на ботулізм інфіковані продукти, необхідно до лікаря для лікування (частіше для профілактики захворювання вводяться лікувальні сироватки і встановлюється медичний нагляд за такими особами протягом 10-12 днів).
В домашніх умовах:
1.Для консервування повинні використовуватися свіжі, без ознак псування овочі і
фрукти;
2. Суворо дотримуватися рекомендованих вимог обробки банок, кришок, режимів теплової обробки плодів в домашніх умовах;
3.3берігати домашні консерви слід при низьких температурах з обовʼязковою відбраковкою та знищенням «бомбажних» банок;
- Суворо дотримуватися термінів та умов зберігання продукції, розфасованої в полімерну плівку під вакуумом;
- Не проводити закупівлю продуктів, перш за все овочів, фруктів, грибів, вʼяленої та копченої риби, вʼяленого і копченого мʼяса в підозрілих місцях.
При симптомах захворювання, що не виключають ботулізм, необхідно терміново звертатися за медичною допомогою! Не займайтеся самолікуванням!
Ботулізм - це смертельно!